Обука за обучувачи наречена „Микро Бизнис Игри“

Замислете вие сте продавница за природни сокови во земја наречена „Кулија“, каде произведувате свежо цедени сокови.  Пред една година се мислевте вашето хоби да го претворите во одржлив бизнис. Зедовте мал заем (кредит) од локалната банка и започнавте со вашата продавница. Се ви оди успешно и откривате дека во овој бизнис има потенцијал.

Ова е воведот во обуката за обучувачи наречена „Микро Бизнис Игри“, каде што 20 учесници од Македонија и Албанија се во чевлите на претприемачот опишан погоре и преку реална симулација во виртуелна средина се натпреваруваат како да го направат својот бизнис за свежо цедени сокови уште поуспешен.

Идните обучувачи за Микро Бизнис Игрите се од ЦЕФЕ Македонија, ЗАЕМ, Џуниор Ачивмент Македонија и Албанија, Импакт Фондација и МКА 2000. Тие се надоградуваат како во периодот ноември – декември 2022 година да обучуваат потенцијални и постоечки претприемачи во Македонија и Албанија.

 

Она што ќе научат да го пренесуваат на другите е:

  • Зголемување на финансиското и претприемачкото знаење за започнување мал бизнис и негово водење со разбирање на основните сметководствени принципи и примена на едноставни финансиски алатки како што се прогнози за продажба, готовински текови, биланси и биланс на добивка и загуба.
  • Да ја разберат улогата на различни деловни актери како што се добавувачите и клиентите, заемодавачите и регулаторите, дефинирајќи ги целите и стратегиите за справување со секоја заинтересирана страна
  • Да идентификувате нови деловни можности со влегување на нови пазари или воведување дополнителни производи
  • Управување со неочекувани настани и ризици, планирање на инвестиции и работете со финансиските институции и нивните производи
  • Заедно со искусните тренери од Германија, сложените ситуации се разбиваат, опциите за одлуки и најдобрите решенија активно се дискутираат во групи и се поставуваат наспроти реалната деловна практика

Оваа обука за градење на капацитети за финансиска писменост во Македонија е овозможена прекуGerman Sparkassenstiftung North Macedonia  за интернационална соработка.

Доколку сакате на интерактивен и забавен начин да искусите и научите како да водите мала фирма пријавете се за обуките што следат во ноември и декември на следниот линк https://forms.gle/uNCRV4fNiYwDEKDe9