Вести

Објавено на септември 1st, 2017 | од admin

0

Бизнис Академија за Млади 2017-2018 повик за учество

Дали сакате искуство во подготвка и водење на проект, да се развивате професионално и да се забавувате во исто време? Е па, добредојдовте во Бизнис Академијата за Млади на ЦЕФЕ Македонија, која што ќе трае од октомври 2017 до јуни 2018 година. Овде, ќе се вмрежите со луѓе од бизнис светот и ќе запознаете пријатели за цел живот.

Бизнис Академијата за Млади е свежа иницијатива, но поткована со многу бизнис искуство во позадина, која што има за цел да подготви 20 млади луѓе од Македонија да станат самоуверени и вистински претприемачи. 

Целта на бизнис академијата е да се понуди претприемачка програма којашто ќе функционира на европско ниво и ќе го олесни личниот и професионалниот развој на претприемачките способности кај 60 млади (20 од Романија, 20 од Македонија и 20 од Грција).

Во текот на целогодишната програма ќе имате можност да:

  • генерирате бизнис идеи,
  • спроведувате истражување и анализа на пазарот,
  • подготвите и пишувате бизнис план,
  • направите интернационално искуство,
  • претставите пред инвеститори и
  • основате своја бизнис организација.

Оваа можност ви ја нудиме во рамки на проектот “Претприемачко знаење кај младите”, кој што е поддржан од страна на Европската Унија преку Еразмус + програмата.

Организаторот, ЦЕФЕ Македонија и нашите Грчки и Романски партнери, ќе изберат 20 млади кои ќе учествуваат во проектот и во целокупната академија.

Опис на обуката

Октомври 2017 – Ноември 2017

Во првиот дел од Академијата секој ќе се претстави кој е и колку претприемништвото му е битно за личен и рпофесионален развој. Студентите ќе се стекнат со знаење како да станат успешни претприемачи. Во процесот на учење исто така ќе имаат шанса да се соочат со предизвиците и препреките, запознавање на пазарот вклучувајќи: истражување на пазарот, пазарни инструменти, чекори на креирање на бизнис, креирање на бизнис модели на успешни бизниси итн.

Обука во Романија  5-11 Декември 2017

Седум дена во Романија студентите ќе поминат на трошок на ЦЕФЕ Македонија. На обуката студентите ќе имаат можност да се претстават пред инвеститори и да разменат искуства со колегите од Романија. Оваа обука главно ќе биде ориентирана кон важноста од Социјалното претприемништво како одговор на потребите на пазарот во Европа. Ќе се симулираат социјални бизниси.

Јануари – Јуни 2018

Последниот дел од обуката на Бизнис Академијата за млади ќе се развиваат бизнис идеите и оперативниот план ќе прејде во акција. Ќе се разгледуваат идеите ќе се истражува пазарот и испитува перцепцијата на потрошувашите/клиентите. Ќе се изведуваат симулации за стартап бизниси и обработуваат теми за раководење и менаџирање на бизнисот. Секој поединец (Студент) ќе симулира со експерт задолжен за стартап бизнис – како да вработи луѓе, како да обезбеди набавки за отпочнување на бизнисот, дистрибуција, акции, продажба како и креирање и задржување на постојани клиенти. Процесот ќе опфати и начини на изнаоѓање на финансиски средства за работење, интеракција со банки и кредити за финансирање бизниси .

Профил на учесниците:
– 10 млади помеѓу 17-30 години.
– 10 млади, помеѓу 17-30 години со помали можности – кои се соочуваат со економски пречки (низок животен стандард, зависни од социјална помош и заштита, невработени на подолго време, сиромаштија, млади-бездомници, долг или финансиски проблеми).

Критериуми за селекција
– Вработен/невработен/студент (факултет или средно школо)
– Да има желба и да планира да стане претприемач
– Да припаѓа на профилот опишан погоре
– Да поседува желба за личен и професионален развој
– Да се користи со стекнатите/развиените способности после проектот преку продолжување на истиот
– Почит на начелото за еднакви шанси – нема да има никаква дискриминација во одност на религија, пол, потекло, националност, верувања или вредности, сексуална ориентација, инвалидитет.

Академијата ќе ја водат искусни претприемачи, обучувачи и експерти од областа на бизнисот, јавноста и образованието, со цел да овозможиме реализација на вашите бизнис-планови и идеи од релевантни лица.

Бизнис Академијата за Млади, дополнително ќе понуди материјали во пишана и електронска форма, модели на бизнис планови, ИТ решенија за водење и планирање на бизнис, отворени курсеви на интернет и бизнис-списанија … се со цел да ви помогне да ги развивете своите идеи и да ви служат во практичната реализација. Истотака, во декември 2017, ќе имате шанса да патувате 7 дена во Романија, Трансилванија, за да учите и да симулирате социјални бизниси во мултикултурна средина,како и да се претставите пред инвеститори. Се тоа на трошок на организаторот 

Во рамки на Академијата ќе можете да ги препознаете и развивате своите аспирации и професионални цели како и да научите за претприемачката политика (кои фондови и можности стојат на располагање на претприемачите) на Европско и локално ниво и како да ги искористите придобивките од овие политики за да станете претприемачи. Од слично искуство на ваква академија во Романија, повеќето од учесниците кажаа дека разбрале кои способности треба да ги развијат за да продолжат со личниот и професионален развој.

Работилниците ќе се одржуваат во лесно достапни и професионално опремени простории за обука на ЦЕФЕ Македонија во Скопје на Бул. Партизански Одреди 27/А/3.

За да бидете селектирани, треба да бидете вклучени во сите активности на академијата:

  • Учество на 15 работилници (еднодневни или полудневни), во период Октомври– Декември 2017:
  • Учество на обука за бизнис планирање и претставување пред инвеститори во Романија – Трансилванија во почетокот на декември (7 дена);
  • Учество на 15 работилници во период Јануари – Јуни 2018.

Што добивам на крај од академијата? Две дипломи, признати и верифицирани од ЦЕФЕ Македонија (Една скината на половина, за да те потсеќа дека е само парче хартија и важно е што компетенции имаш. И друга, урамена, за да се пофалиш пред тие што сакаш и да те потсеќа на едно незаборавно искуство).

За да се пријавите за учество Ве молиме пополнете ја електронски апликацијата.  Сите податоци од вашата апликација ќе се третираат како строго доверливи и заштитени од ЦЕФЕ Македонија. Единствено ќе се споделат со органзиацијата партнер од Романија и Романската Национална Агенција за европски образовни програми и мобилност, кои се јавуваат како донатори.

Рок на пријавување: 12 Октомври 2017

За сите дополнителни информации ве охрабруваме да не контактирате на 078 201 854 или  cefemacedonia@gmail.com

Ве очекуваме!

Тимот на ЦЕФЕ Македонија

Ве очекуваме да се инспирираме, развиваме и направиме нешто добро за нас и нашите сакани!


За авторотComments are closed.

Back to Top ↑